MISTR ČR 2017, 2018, 2019, 2021 a 2022

Rostislav Kurfürst po sezoně: Kvalita v mužstvu je

Muži A 26.05.2014   Michal Pěch


Před sezonou se částečně obměnil hráčský kádr. Nemohl jste již počítat se zkušenými hráči jako Lukáš Plzák, Petr Michetschläger, Leoš Gerlich, Petr Christ a další. Jaký jste měl pocit z týmu, který nastoupil do přípravy?

Tak ona to nebyla jenom tato čtveřice, ale skončil také Lukáš Ptáčník, David Tyburec, na Slovensko se vrátil Jano Rímsky, takže mančaft byl hodně oslabený. Hráčský kádr se nám bohužel nepodařilo úplně doplnit, ačkoliv jsme zkoušeli třeba Míru Fraňka s Petrem Adamem z Kova, ale všichni víme jak to fungovalo. Byli jsme si vědomi toho, že dost možná budeme vůbec hrát o postupovou osmičku.

Letos jste měli více času na letní přípravu. Do jaké míry se to oproti minulému ročníku projevilo na hřišti?

Nijak. Letní příprava nebyla taková, jak jsme si přáli. Ona by to byla výhoda, kdybychom ale trénovali od začátku všichni. Když si vemu soustředění letos a to minulé, tak se to nedá srovnat. Zatímco minule jsme na soustředění v Rakovníku byli všichni, letos nás bylo jenom 15. I když ta příprava byla letos delší, nebylo to ono.

Úvod sezony nebyl špatný, ale bylo to takové nemastné neslané, dobrý výkon střídal špatný. Do jaké míry se tom podle vás projevila jistá nezkušenost mužstva?

Hlavním problémem bylo, že jsme neměli tolik natrénováno. Jsem přesvědčený o tom, že kdybychom byli pohromadě, i v tom úzkém kádru, celou přípravu, tak by ten vstup do sezony byl daleko lepší. Hlavně herně. Bohužel jsme v úvodu sezony naráželi na nízkou účast na tréninku a to byl ten hlavní problém, proč dobré výkony střídaly ty špatné.

Druhá polovina podzimní části již byla o něčem jiném, týmu se dařilo. Co se změnilo?

Docházka a účast na tréninkách. Začalo nás chodit dost a my jsme se najednou všichni mohli připravovat na zápasy. Kluky to samozřejmě taky začalo víc bavit, protože trénovat v 10 nebo v 17 lidech je rozdíl. Změnila se celkově nálada v mužstvu.

Vstup do jarní části Kert Parku ale příliš nevyšel. 3 utkání, 3 prohry a vždy v poměru 1:2. Co chybělo ke kýženým bodům?

Mužstvo je solidní, má tahouny a kluky, kteří chtějí vyhrávat. Ale narazili jsme v zimní přípravě. Ta byla letos slabá a od toho se to na hřišti odvíjelo. Kvalita v tom týmu je, ale díky slabé přípravě jsme potom vyrovnaná utkání prohrávali o gól. Věřím, že kdyby ta příprava byla taková, jak má být, tak jsme o gól neprohrávali, ale vyhrávali.


Poté přišlo opět víkendové dvoukolo Most, Hradec Králové a s ním výsledkové zlepšení. Čím si to vysvětlujete?

Moc teda nevím jak to, že nás letos Most a Hradec Králové vždycky nakopl. Ale samozřejmě se to odvíjelo stejně jako v podzimní části od těch tréninků - zlepšila se docházka.

Zápas s Mostem měl však katastrofický scénář se šťastným koncem. Vzpomněl jste si po zápase na dva roky staré utkání Českého poháru v Pardubicích?
(pozn. - Kert Park tehdy otočil ve třetí třetině nepříznivé skóre 1:5 na konečných 7:6)

Abych řekl pravdu, tak v ten okamžik jsem si nevzpomněl. Až později. Když se vrátím k tomu utkání, tak to bylo dost o hlavě. Řekli jsme si něco v kabině, ale hráči to začali plnit až v posledních 10 minutách a najednou to začalo fungovat.

Po základní části jste se umístili na 4. místě s bodovou ztrátou na 2. Pardubice. Celkové hodnocení základní části bude tedy spíše pozitivní?

Určitě. Dokázali jsme potvrdit, i přes řadu problému se zraněními, odchody, počtem hráčů atd. to, že Kert Park patří mezi extraligovou špičku.

V nadstavbové části se Kert Parku příliš nedařilo. Kde byste viděl klíčový moment celé nadstavby?

Je toho určitě víc. Ale alfa omega byl asi ten úzký kádr. Neustále se někdo omlouval a mužstvo nebylo kompletní. Tu sílu k postupu tým bohužel neměl.

Nadstavbový systém byl letos extraligovou novinkou. Jak byste jej zpětně hodnotil?

Mizérie. Nevím jestli přečká do příští sezony, ale já bych se určitě vrátil k tomu systému, který byl, nebo případně jako je to v hokeji šest postupujících do play-off a čtyři by se utkali o zbylá dvě postupová místa. Určitě by to bylo lepší než letos.

  Tags: , , , , , ,