MISTR ČR 2017, 2018, 2019, 2021 a 2022

Potřeboval jsem od hokejbalu volno, vyhrávat tituly ale neomrzí, říká navrátilec David Rozenberg

Muži A 05.03.2020   David Kuna  Michal Pěch

Po mistovském hattricku se rozhodl David Rozenberg si od hokejbalu odpočinout. Plánovaná roční pauza se ale nekoná a tak již tuto neděli naplno naskočí do jarní části extraligy. Jak si užil volno, které strávil mimo jiné v Americe a Irsku? Jaká byla z jeho pohledu zimní příprava a jak se těší na start jarní části? I o tom mluvil David Rozenberg v následujícím rozhovoru.

Davide vítej zpět, jsme rádi, že Tě tady zase máme a vezměme to vše postupně. Po loňské sezóně ses rozhodl, že po několika letech, co působíš u "A"-týmu, si dáš letos pauzu, čím to bylo způsobené?

Prostě jsem potřeboval volno, hraju hokej/hokejbal již od svých deseti let, to znamená skoro 20 sezón. Již v průběhu sezóny mě hokejbal přestával bavit, tak jsem se rozhodl vzít si volno. Možná někoho napadne, že je to kvůli tomu, že jsme vyhráli titul třikrát po sobě a přišel nějaký pocit, že víc už dokazovat nemusíš. Samozřejmě, trošku to tomu přispělo, ale vyhrávat tituly neomrzí, člověk nikdy neví kdy si zahraje další finále, jestli vůbec. Vždyť předtím jsme vypadli mnohokrát ve čtvrtfinále a přání nás všech bylo, abychom vůbec někdy s Kertem ten titul vyhráli.

Doneslo se k nám, že jsi v tomhle období hodně cestoval, tak kde jsi všude byl a co zajímavého jsi zažil a nějakou peprnou vzpomínku máš?

Tak udělal jsem si vysněný výlet do Ameriky. Asi před osmi lety jsem propadl americkému fotbalu, ve kterém fandím týmu Green Bay Packers. Pravidelně zůstávám dlouho v noci vzhůru, abych viděl zápasy, druhý den v práci je pak moc příjemný. A přišla možnost, kterou jsem využil.

Byli jsme v Chicagu na otevíracím zápase sezóny Packers vs. Chicago Bears, podívali se po městě, pak jsme přejeli do Clevelandu na další zápas NFL, nebo i vysokoškolského fotbalu. Na ten chodí mimochodem daleko více lidí a navíc, když se pořádá zápas, tak se vždy od rána griluje a pije všude po městě. O to víc, když to jsou studenti. Takže zažít zápas v Ohiu, kde bylo 107 000 lidí, převážně studentů, byl krásný zážitek.

Navštívili jsme Hall Of Fame NFL, Rock and Roll Hall Of Fame, udělali jsme si výlet na Niagarské vodopády. No a poté jsme se vrátili přes Chicago do Medisonu. Odtud jsme jezdili do Milwaukee na baseball a samozřejmě do Green Bay, kde jsme strávili hodně času. Nikdy jsem nevěřil, že se dostanu před stadion svého oblíbeného týmu. Prostě životní zážitek. Následně jsme byli s přítelkyní v Irsku, konkrétně v Dublinu a okolí. Pak jsme si dali pár výletů po Čechách, když jsem měl ty volné víkendy.

Sledoval si během téhle doby kluky jak se jim daří?

Jo sledoval, ale spíš jak se jim nedaří na začátku sezóny.

Nakonec si, ale přesto na podzim týmu v několika utkání pomohl, co to?

S Davidem Kunou jsme byli dohodnutí, že když nebude mít hráče a já budu moct, tak přijdu pomoct. Původně jsem očekával, že si dám pauzu rok a na podzim tak 2 zápasy. No a trenér mi volal častěji než moje přítelkyně, pořád tam nebyli pořádní obránci, tak jsem absolvoval trochu více zápasů a od jara už budu zas hrát. Nutno dodat, vzhledem k předchozí otázce, že za první tři zápasy, když jsem přišel, tak jsme dostali 0 gólů a začalo se vyhrávat za 3 body (Plzeň, Letohrad a Sudoměřice). Tak doufám, že když máme statistiku na všechno, tak se eviduje i toto (směje se).

No a máme Tě tady zpátky, jak bylo pro tebe těžké se vrátit a říct si, chci to znovu absolvovat všechno včetně nepříjemné zimní přípravy apod.?

I přestože jsem chtěl delší pauzu, tak je pravda, že to cestování skončilo a je potřeba se zas trochu hýbat a něco dělat. Měl jsem čas na svoje tréninky, takže si myslím, že jsem byl docela v dobré formě a nějaká zimní příprava mně nevadila. Bohužel jsem si těsně před koncem podzimní části zlomil zápěstí a přes měsíc (a hlavně během Vánoc, kdy se samozřejmě hodně jí a pije) jsem skoro nic nedělal. Nakonec tedy ta zimní příprava byla více než potřebná a těžká pro mě.

Co doma byla podpora?

Doma mě přítelkyně podporuje a umožňuje strávit hromadu času na hokejbalu již od té doby, co jsme spolu, to je skoro 10 let. A za to jí patří obrovské poděkování.

Jak snášíš zimní přípravu a vnímal si jí letos nějak jinak?

Tak jsem již částečně odpověděl výše. Jinak nevnímal, myslím, že je tu zavedený stejný formát již několik let a když funguje, tak není co měnit.

Odehráli jste během zimní přípravy dva vlastně takové dvojzápasy. Jak to bylo náročné a čím si vysvětluješ, že každá ta sobota dopadla jako den a noc?

První dvojzápas byl v plzeňské hale. Tam se hraje vždy příjemně a navíc s takovými soupeři jako je Plzeň a U20, kteří se snaží hrát hezký, kombinační hokejbal. Naopak druhý zápas byl s Mostem a Ústím v mostecké hale, kde to klouže a hraje se s neoblíbenými soupeři, kteří jsou známí tím, že hrají pořád loby (Ústí) a silový, těžký hokejbal (Most).

Takže si myslím, že je to o hlavě, do Plzně se všem chtělo a do Mostu se naopak nechtělo nikomu. A to i přestože ty týmy se dost změnily a Ústí i Most hráli také hezký hokejbal. To co jsem psal o odstavec výše vůbec neplatilo. Obzvláště Most hrál super a přehrál nás úplně ve všem a my jsme se prakticky nedostali do útočného pásma, za první dvě třetiny jsme měli tuším 4 střely.

Teď už Vaše myšlenky asi směřují k prvnímu utkání, kde Vás čeká současný lídr tabulky Kladno. Jaký to bude podle tebe zápas a těšíš se zpátky, že se to všechno už zase rozeběhne na plné obrátky?

Kladno je super soupeř na rozehřátí do jarní části. Já bych si to s nimi raději dal třeba až o týden později, ale to nepůjde. Samozřejmě to bude těžký a bojovný zápas. Dozvíme se, jak na to jsme a na čem bude potřeba pracovat. Ale jinak si myslím, že jde o velice důležité 3 body. Hradec i Plzeň, soupeři kolem nás, minulý víkend vyhráli, takže je potřeba bodovat. Navíc pokud vyhrajeme, stáhneme Kladno na 3 body a pořád by žila naděje na první místo po základní části. Naopak když vyhraje Kladno vznikne již devíti bodový rozdíl a to už by se velice těžce dotahovalo.

Vzkaz David Rozenberga všem hokejbalovým fandům směrem k nedělnímu utkání?

Doufám, že nás přijde podpořit hodně lidí, za každého fanouška jsme moc rádi. Kladno je atraktivní soupeř, tak doufám, že vás uslyšíme!

Díky, za rozhovor.

  Tags: , , , , , , ,