MISTR ČR 2017, 2018, 2019, 2021 a 2022

Na lavičku juniorů se postaví velezkušený Karel Manhart. Už se těším, až to začne, říká před sezonou

Junioři 30.08.2018   Michal Pěch  ČTK

Kert Park hlásí před sezonou velkou trenérskou akvizici. Mužstvo juniorů v nově formované extraligové soutěži povede velezkušený Karel Manhart. "Jsem vítězný typ, chci vyhrávat. Třeba to nebude hned, ale věřím že to tak bude. Už se těším až to začne,"  nezastírá před sezonou.

Pro letošní sezonu se na českou hokejbalovou scénu vrací extraliga juniorů, v níž nebude chybět ani klub z Lužin. Dosavadního trénera dorostu Tomáše Dohnala, který se nově posouvá do pozice šéftrenéra mládeže, nahradí Karel Manhart. Ten v posledních letech působí u ženských reprezentací hokeje i hokejbalu, se kterými slavil nemalé úspěchy. Vždyť na loňském hokejbalovém mistrovství světa v Pardubicích se mu s výběrem žen podařilo získat zlaté medaile!

Juniory hned na začátku sezony, do které vstoupí již tuto neděli proti Kladnu, nečeká vůbec jednoduchý los. O tom, ale také o letní přípravě, vyhlídkách před novou sezonou či trénování žen, se Karel Manhart rozpovídal v předsezonním rozhovoru.

Jaká byla cesta Karla Manharta na lavičku juniorského týmu Kert Parku?

Úplně jednoduchá. Oslovil mě David Kuna se kterým se známe řadu let, jestli bych neměl zájem pracovat v hokejbale na klubové úrovni. Řekli jsme si navzájem své představy a asi po třech nedělích došlo k dohodě.

Už jste se stihl v klubu aklimatizovat?

Tak první úkol byl poznat kluky abych na ně nevolal hej atd. To už mám vcelku zažité. Hodně mi pomohlo soustředění v Hořovicích, které jsme absolvovali v polovině srpna. Je toho ale ještě hodně co musím zvládnout a to jak s hráči, tak v novém realizačním týmu. První pocity jsou ale hodně pozitivní.

U kluků jsem po určité odmlce a tuto možnost beru jako velkou výzvu

Vaše jméno je spojováno zejména s hokejovými a hokejbalovými týmy žen. Jak se těšíte na trénování mužského juniorského týmu?

Mám za sebou nejen práci s ženskými družstvy. Je pravda, že v posledních letech jsem převážně působil jak na klubové tak na reprezentační úrovni u žen u obou jmenovaných sportů. V minulosti jsem u kluků prošel všemi kategoriemi hokejové mládeže v HC Slavii Praha, působil jsem také u mužů na Zbraslavi, v Berouně u A týmu, kde jsem vedl také juniorský tým. Bylo toho vcelku dost. U kluků jsem tedy po určité odmlce a tuto možnost beru jako velkou výzvu.

Dá se říct, že je pro Vás trénování mužské juniorky za posledních pár let také trochu zpestřením?

Každá kategorie má něco do sebe. Nevím jestli se tomu dá říct zpestření, ale těším se na každodenní práci. Čeká nás vcelku dost zápasů, plánujeme kondiční kemp a samozřejmě TJ které máme tři v týdnu.

Vzhledem k tomu, že jste na české hokejbalové scéně jeden z nejpovolanějších, tak se Vás nemohu nezeptat. Vnímáte nějaké rozdíly mezi trénováním žen a mužů?

Jde o to, z jakého úhlu pohledu se na to díváte. Já se snažím nedělat moc velké rozdíly na place. Tam se zkrátka hraje a je jedno jestli jsou to holky nebo kluci. V komunikaci a v přístupu mimo hřiště určitý rozdíl je. Holky jsou holky a kluci zase kluci. Je to stejné, jako když porovnáme trénování juniorů a mužů. Také tam musí být v přístupu určitý rozdíl a jde o to, aby to trenér vnímal. Důležité je pro mě to, aby svěřenci věděli, že mi mohou věřit, že mám jasný cíl, kam je chci posunout.

Jsem vítězný typ, už se těším až to začne

Start nové sezony juniorů se nezadržitelně blíží. Jak jste zatím spokojený s prací mužstva v letní přípravě?

Do začátku sezony máme už jen dva tréninky. Pracujeme spolu necelý měsíc. Za tu dobu jsme měli 15 TJ a jeden přípravný zápas. Na kempu jsme s klukama mluvili ve formě osobních pohovorů, dostali také dotazník, který nám pomohl získat o hráčích větší přehled. Moc času před začátkem soutěže nebylo. Když ale budu hodnotit, tak z přístupu hráčů mám opravdu dobrý pocit a co jsem zatím viděl, myslím že jsou i dobrá parta.

S týmem jste teprve od léta, přesto jaké očekávání a cíle před sezonou máte?

Myslím si, že nás čeká hodně práce. Půjdeme zápas od zápasu. Jak pro kluky, tak i pro nás to bude něco nového. Máme mladý tým, musíme sbírat zkušenosti, ale to je právě ta výzva. Nějaké informace o soupeřích mám, mluvil jsem s několika trenéry tak určitou představu o kvalitě soutěže jsem si udělal. Kádr máme vcelku široký, vzniká zdravá konkurence a toho chceme využít. Chceme předvádět aktivní hru na všech postech. Cíl je tedy získat v základní skupině co nejvíc bodů a pak se uvidí.

Od ženské reprezentace i týmu Slavie Praha se v posledních letech očekávali medailové výsledky. Na juniorku Kert Parku v současné chvíli takový tlak není. Je tím pro Vás trénování méně svazující a nebo Vám naopak vyšší očekávání více vyhovují?

Jsem vítězný typ, na tlak jsem zvyklý. Vnímám ho pozitivně a je to pro mě částečně i hnací motor. Jak se říká, pod tlakem je nejvyšší výkon. Ale je důležité si uvědomit, že je to jenom sport a v tom konečném výsledku mohou rozhodovat jen maličkosti. S juniorkou začínáme, bude záležet na mraky věcech, třeba jak kluci budou vstřebávat tréninkové dávky, jak budou vnímat případné výhry a nebo prohry. Ale abych odpověděl. Nevím jaký je v této chvíli tlak na juniorku. Mojí prací je , abych z týmu vytvořil fungující partu, která bude chtít vyhrávat a ten tlak, který jsem si pro svou práci vytvořil, budu postupně přenášet na kluky. Opravdu chci vyhrávat, tak to cítím. Třeba to nebude hned, ale věřím že to tak bude.

Máte již jasno v tom, kdo bude v týmu kapitánem nebo necháváte rozhodnutí na mužstvu samotném?

Na kempu proběhla demokratická volba jak kapitána, tak obou asistentů. S volbou jsem spokojen.

V neděli vstoupíte do sezony na domácí půdě proti Kladnu, které v loňské sezoně extraligy staršího dorostu patřilo k nejofenzivnějším mužstvům. Na úvod Vás tedy čeká ostrá prověrka?

Ano, máme docela našlapané září. Po Kladnu nás čeká Plzeň, Hradec Králové, Hostivař, Ústí a zase Kladno. Myslím si, že to na rozjezd bude výborné. Tímto losem se dostaneme ke kvalitní konfrontaci a můžeme se výrazně posouvat v našich výkonech. Už se těším až to začne.

My se těšíme rovněž a nezbývá než fanoušky na extraligu juniorů pozvat. Přijďte mužstvo trenéra Manharta v neděli podpořit!

Extraliga juniorů 
02.09.2018, Praha - Lužiny

HC Kert Park Praha - HBC ALPIQ Kladno
15:00
  Tags: , , , , , ,